DE VALKUILEN VAN OPGROEIEN MET SOCIAL MEDIA

OPGROEIEN MET SOCIAL MEDIA

OPGROEIEN MET SOCIAL MEDIA – Aaah… vroeger. Toen was alles beter. Toch? Als het gaat om Social media ben ik het er niet helemaal mee eens. Communiceren met elkaar was een stuk moeilijker. Wat nu erg voor de hand ligt, was toen onmogelijk. 

Ik ben in mijn jeugd regelmatig verhuisd. Dan bedoel ik niet van de ene straat in de wijk naar een andere straat in dezelfde wijk of stad of zelfs land. Nee, van Curaçao naar Nederland en van Nederland naar Curaçao. Communiceren met familie en vrienden kon wel maar dat ging een stuk langzamer dan nu. Je kon bellen maar dat was heel duur. Je kon elkaar schrijven maar het duurde soms 2 weken voordat je brief was aangekomen. En je moest ook nog eens speciaal briefpapier gebruiken want anders was de brief te zwaar en dan werden de verzendkosten alleen maar hoger.

Toen ik 17 jaar oud was, maakte ik voor het eerst kennis met het Internet. Dat was bij mijn (toenmalige) vriendje (nu echtgenoot) thuis. Om internetverbinding te krijgen, moest je inbellen. De mensen die dat hebben meegemaakt, weten vast nog hoe dat klinkt. En hoe vervelend het was als iemand de telefoon opnam, nadat je EINDELIJK verbinding had gemaakt!

Vanaf dat moment ging er voor mij een wereld open. Google, MSN, ICQ en downloaden. Ik kon me toen niet eens voorstellen dat er nog meer mogelijk zou zijn. In de afgelopen 10 jaar is Social media echt groot geworden en kunnen we ons niet voorstellen hoe het leven zonder zou zijn. Als volwassene heb ik altijd het Internet gebruikt zonder echt stil te staan bij de nadelen. Ik zag alleen maar voordelen.

JE INSTAGRAM BIO

Opgroeien met Social media

Totdat mijn zusje een baby kreeg… en deze baby is nu 11 jaar. Toen mijn nichtje 9 jaar oud was, wilde ze haar eigen Instagram account. Mijn zusje was hier heel fel tegen. Vele discussies zijn er gevoerd tussen de twee. Vele uren van hoofdpijn voor beide kampen.

Het zette mij aan het denken. Als moeder besef je dat Social media vele gevaren kent. Het is een goede plek om misleid te worden en men kan makkelijk misbruik van je maken. Maar tegelijkertijd besef ik dat Social media “here is to stay”. Het zal misschien veranderen door de jaren heen maar niet verdwijnen. Ik ben toen met mijn zusje in gesprek gegaan want ik wilde haar mijn standpunt uitleggen.

Ik ben namelijk va mening dat wij onze kinderen moeten leren hoe ze met Social media moeten omgaan. We moeten ze er niet bang voor maken want het is een prachtig medium dat veel goed brengt. We moeten ze laten zien hoe ze het kunnen gebruiken en tegelijkertijd ook alert maken op de verleidingen en gevaren. Maar dat betekent ook dat wij als ouders ons ook moeten blijven verdiepen in de ontwikkelingen van Social media. Nee, je hoeft geen expert te zijn maar je moet op z’n minst weten wat Tik Tok is en hoe je het moet gebruiken. Weet wat de trends zijn en hoe je deze apps gebruikt.

opgroeien met instagram

Wees geïnformeerd

Zolang je als ouder je inlicht over de nieuwste app of game dan neem je ook de onnodige angst bij jezelf, als ouder, weg. Maar nu denk je… wacht eens even Taisy. Hoe zit het met die viezerikken die op onze kinderen jagen? Ja, die zijn er en ook die zullen nooit weggaan. Dat is het vuil dat het Internet met zich meesleept. Wat is eraan doe?

Ik praat veel met mijn dochter. Ik leg haar uit wat voor een beelden gepost kunnen worden en wat niet. Dit hoort voor mij bij de opvoeding. Wij maken samen haar content voor Tik Tok en Instagram. Op die manier kan ik haar uitleggen waarom iets wel of niet kan. Ik heb haar nog niet expliciet verteld over de nare kanten van het Internet maar dat komt vanzelf. Als ze wat ouder is… Maar nu ben ik hier om haar zoveel mogelijk te beschermen tegen dit soort praktijken. Naarmate ze ouder wordt, zal ik haar meer uitleggen.

Ik heb uiteindelijk mijn zus weten over te halen om mijn nichtje haar eigen Instagram account te laten openen. Voorwaarden zijn dat ik ook op mijn telefoon ingelogd ben en als ze iets wil posten dan moet ik het eerst goedkeuren. We hebben haar wel al verteld over de nare kanten van het Internet maar ja… ze is 11 jaar oud. Ze zal nog steeds de grenzen opzoeken.

Dat gebeurde ook! Het was de dag dat Famke Louise haar relatie met Ronnie Flex aankondigde op Instagram. Ik werd die ochtend wakker en opende (zoals altijd) Instagram. Wat zag ik tot mijn verbazing? Onder de post van Famke Louise had mijn nichtje een hele nare opmerking geplaatst. Ik belde mijn zusje direct en ik heb mijn nichtje hierop aangesproken. Ik heb haar uitgelegd hoe makkelijk en laf het is om zo’n opmerking onder die foto te plaatsen. Ik heb haar de spiegel voorgehouden en haar gevraagd hoe zij zich zou voelen als het haar zou overkomen. Als je niets positiefs te zeggen hebt, zeg niks! Mijn nichtje mocht hierna een aantal weken geen gebruik meer maken van haar Ipad. Opgroeien met Social media is niet makkelijk.

Onze “toetsenbordhelden” anno 2020

Mijn zusje was direct hierna van mening dat mijn nichtje geen gebruik meer mocht maken van Instagram. Ik was het niet met haar eens. Dit zijn de leermomenten. Dit is het moment waarop we haar “goed gedrag” moeten bijbrengen. Ik kan me zo irriteren aan alle “toetsenbordhelden” die we rijk zijn hier op aard. Mensen die maar lukraak hun mening en beledigingen uitten zonder stil te staan bij de consequenties. Het laatste wat ik zou willen is om nog meer van dit soort mensen de wereld in te sturen.

Social media gaat zich alleen maar nog meer uitbreiden. Ik zie het als iets moois. Ik ben er niet bang voor. Ik heb zoveel leuke en interessante mensen leren kennen via Social media. Ik heb zoveel geleerd door Social media. De wereld ligt werkelijk aan je voeten. Ik wil dat mijn dochter ook plezier beleefd in Social Media maar tegelijkertijd ook alert is en zich bewust is van de valkuilen. Een ding is zeker… Opgroeien met Social Media zal moeilijk zijn en toch moeten we een balans vinden tussen het goed en het kwaad.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.