DE ULTIEME HANDLEIDING VOOR INSTAGRAM BINNEN JE ONDERNEMING (DEEL I): EEN INSTAGRAM BUSINESS ACCOUNT

Instagram Business Account – Heb jij daar ook last van? Zodra je een momentje vrij hebt op de dag, ben je te vinden op Instagram. Is niet zo gek, want dagelijks doen 1 miljard mensen met je mee! Social media in het algemeen is niet alleen een plek om je vrienden en familie op de hoogte te houden van je dagelijkse bezigheden maar ook de ideale plek voor (kleine) ondernemers om hun producten en/of service aan de man te brengen.

Ik help verschillende klanten met het beheren van hun social media accounts. Dit houdt in dat ik samen met de klant bedenk wat voor een content ze willen, we maken de content en ik plan het in zodat het gepubliceerd kan worden. Steeds vaker kom ik (vooral) ondernemers tegen die geen idee hebben hoe ze Instagram kunnen inzetten voor hun onderneming. Ik kan me dat ook wel voorstellen. Met termen als “engagement” en het algoritme dat om de haverklap veranderd, is het geen pretje.

Ik heb daarom besloten om deze reeks op te zetten waarin ik stap-voor stap uitleg hoe een Instagram Business Account kan gebruiken voor je onderneming. Van A tot Z!
Waarom zou ik Instagram gebruiken?

Waarom niet?! Ik neem aan dat je niet voor jezelf aan het ondernemen bent. Je wil zoveel mogelijk mensen bereiken want je ideale klant kijkt en leest mee! In Nederland hebben ongeveer 4.9 miljoen mensen een Instagram profiel. Als je klant hier niet tussen zit, dan weet ik het niet!

Een Instagram account kan je helpen met het bereiken van je doel. Wat je doel ook is!

  • Meer klanten naar je webwinkel leiden;
  • Meer lezers voor je blog of website;
  • Je ideale klant vinden;
  • Een relatie opbouwen met influencers.

Zodra je het doel voor het opstellen van een Instagram business account hebt bepaald, is het makkelijk om een strategie te bepalen.

Instagram Business Account

Waar moet ik beginnen?

Tegelijkertijd kleeft er ook een nadeel aan 4.9 miljoen gebruikers. Want hoe bereik je al die mensen? Hoe moet je dat aanpakken? Tranquilo! Haal adem… en lees verder!

Opstellen Instagram Business Account

Het eerste wat je moet doen, is een account aanmaken en vervolgens je profiel opstellen. Veel mensen maken de fout om meteen anderen te gaan volgen en de interactie aan te gaan voordat ze hun eigen account geoptimaliseerd hebben. Dat is niet erg slim, want je wil dat iedereen die jou account bezoekt meteen weet met wie ze te maken hebben, wat je doet en wat ze van je kunnen verwachten.

Maar waarom een business profiel?

Het is geheel aan jou of je een business account aanmaakt of een persoonlijk account behoudt. Het is afhankelijk van de reden waar je Instagram voor gebruikt. Een business account onderscheidt zich op de volgende manieren van een persoonlijk account. 

  • Instagram Statistieken (aantal profiel bezoeken, website clicks, bereik, beste moment om te posten, etc.);
  • Contact knop;
  • “Swipe up” links in Stories;
  • Adverteren & promotionele posts.

Om een Instagram business account aan te maken, heb je ook een Facebook Pagina nodig. Dus niet die Facebook pagina die je ergens in 2011 hebt aangemaakt en waar Facebook je dagelijks herinnerd aan de verschrikkelijke modekeuzes uit je verleden. Maar een pagina voor je onderneming! Je bent niet verplicht om deze pagina te gebruiken. Je hebt het alleen nodig om je Instagram business account op te zetten. 

Instagram Business Account

Business Account vs. Makers Account

In 2019 heeft Instagram een nieuwe optie toegevoegd. De “Makers” Account. Instagram is een groot platform voor influencers en “makers” van content en deze nieuwe optie is voor hen bedoeld. Influencers (Instagrammers met grote achterban en die veel “invloed” hebben) zijn tegenwoordig bijna een vervanging van de traditionele advertenties. Merken betalen Influencers om hun product of dienst te promoten bij hun achterban. Dit is een zeer effectieve marketing tactiek.

Met een makers account, zijn Influencers in staat om beter samen te werken met merken. Ze kunnen op Instagram aangeven of ze partnering met een bedrijf zijn aangegaan. Dit maakt het voor zowel de Influencer als het merk waar ze mee samenwerken mogelijk om de statistieken van de posts te bekijken.

Dus welke moet je kiezen? Dat is aan jou. Je kan beginnen met een business account en vervolgens overstappen op een makers acount op het moment dat je voelt dat deze vorm beter bij je past.

Van persoonlijk account naar een business account

Als je al een persoonlijk account hebt maar je wil liever een business account kan je heel makkelijk overschakelen. Het enige wat je moet doen, is naar de instellingen gaan.  Scroll naar beneden en klik op “Account” en vervolgens “Overschakelen naar business account”.

WACHT! DIT IS NOG NIET ALLES! KLIK HIER VOOR DEEL II


Personal branding

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.