MIJN VERHAAL TOT NU TOE (DEEL II): KLM EN STONEWASHED JEANS

Dit is het verhaal over KLM en stonewashed jeans. Ik ga in deze reeks laten zien waar ik vandaan kom en wat mijn verhaal tot nu toe is. In grote lijnen uiteraard want als ik alles helemaal moet uitwerken, zou ik een boek moeten schrijven. In dit deel vertel ik over mijn verhuizing van Curaçao naar Nederland als 7- jarige. Laat me in de comments weten of je dit herkenbaar vindt…  

Het nieuws

Het jaar was 1987. Ik kan me nog herinneren hoe blij ik was met het nieuws. We gingen verhuizen… naar Nederland! Ik was al een hele tijd bezig met het treffen van voorbereidingen. Boeken lezen, de taal praten en vooral veel vragen stellen (sorry ma)!

Ik was toen 7 jaar oud en heel nieuwsgierig en eigenwijs. Het liefst liep ik achter mijn oma aan om te zien wat ze ging doen. Ondertussen kon mijn mondje niet stoppen met klepperen dus de arme vrouw had veel vragen te beantwoorden, ben ik bang. Ik was vaak bij mijn opa en oma. Mijn moeder gaf les op een school in de buurt. Na school werd ik opgehaald en ging ik vaak naar mijn opa en oma om daar de middag door te brengen tot mijn moeder klaar was met werken.

Mijn ouders kozen voor Nederland omdat in de jaren 80 het economisch niet heel goed ging met Curaçao. Er was meer toekomstperspectief voor hen en de kinderen in Nederland. Een nieuw begin was een aantrekkelijk vooruitzicht! Omdat ik leerplichtig was, werd er besloten dat ik als eerste naar Nederland moest gaan zodat ik niet teveel achter zou raken met school.

Shopping trip

En hier komt het meest bizarre stuk van dit verhaal. Ik kan me amper herinneren wat ik gisteren heb gegeten maar wat ik nog wel heel goed weet, is dat ik met mijn moeder naar Otrobanda ging om een nieuwe outfit te kopen. Those who know… know! Otrobanda betekent letterlijk “aan de andere kant”. Het stadshart van Curaçao wordt in tweeën gedeeld door water. Aan de ene kant heb je Punda en aan de andere kant Otrobanda. Punda staat bekend om de wat meer high-end boetiekjes en winkels. Het is wat meer gepolijst, kan je zeggen. Otrobanda is levendiger, luidruchtiger en er wordt veel meer op straat geleefd.

Anyhow, back to the story… Daar ging ik dan met mijn moeder op zoek naar mijn nieuwe outfit. Nu weet ik niet of mijn moeder al wist waar ze me in wilde hijsen of dat het per toeval is geworden wat het is geworden. In Otrobanda is er een viaduct die over de Rodeweg gaat en hier vlakbij was DE winkel. De winkel waar mijn moeder mijn “stonewashed” jeans en jasje had gekocht. Ik weet nog dat ik me heel stoer voelde in deze outfit. Voordat je oordeelt, weet dat stonewash in de jaren 80 “tha shit” was!

De reis

Het volgende dat ik me kan herinneren is dat ik alleen in het vliegtuig zat met een hoesje van de KLM om mijn nek. Hierin zaten alle belangrijke documenten. Ik weet dit nog heel goed want het hoesje heb ik heel lang bewaard. Ik weet nu niet waar het is maar ik had het zeker tot mijn 17e in mijn kamer bewaard. In het vliegtuig kreeg ik alle aandacht van de stewardessen. Ik kreeg eten, drinken, snacks en kleurplaten.

Wat ik jammer vind is dat ik me net meer kan herinneren hoe ik me voelde toen ik pas in Nederland was aangekomen? Hoe vond ik het land? Wat vond ik het meest indrukwekkend? Dat zijn dingen die niet meer zijn blijven hangen. Aangekomen in Nederland ben ik bij mijn moeders broer, zijn vrouw en mijn neefje in Haarlem gaan wonen. Mijn ouders en broertje en zusje kwamen later dat jaar in december aan. We hebben nog even met z’n allen in dat kleine appartementje in Haarlem gewoond maar zijn kort daarna naar Arnhem verhuisd. Hier heb ik gewoond totdat we weer terug gingen naar Curaçao in 1994.

Toen ik hier aankwam, was mijn Nederlands nog niet geweldig. Ik had wel heel veel boeken gelezen maar een taal leren is iets anders dan het spreken. Maar een kind van 7 is net een spons. Het duurde ook niet lang voordat ik gewoon met mijn schoolgenootjes mee kon doen.

Nederland heeft me veel geleerd. The good and the bad. Ik heb hier echt geleerd om zelf mijn beslissingen te nemen en om op mijn twee benen te staan. Nederland heeft me ook geleerd dat niet iedereen mij zal begrijpen en aan mijn kant staat. Nederland heeft me sterk gemaakt en daar ben ik dankbaar voor.

KLM en stonewashed jeans

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.