DE ULTIEME HANDLEIDING VOOR INSTAGRAM BINNEN JE ONDERNEMING (DEEL II): PERSONAL BRANDING – JE SAUS (EXPERIENCE BUILDING)

personal branding

Personal branding – Voordat je een Instagram account aanmaakt, is het ook belangrijk om te weten wat het doel is van je account. Waar sta ik als persoon of als merk voor? Wie wil je bereiken? Wat wil je dat je volgers gaan doen? Hoe wil je dat bereiken? Een middel die je hierbij kan helpen is (personal) branding.  

Als ik op Google de term “brand” (merk) opzoek, krijg ik het volgende. 

Een “brand” is de belofte die je aan je klanten maakt over kwaliteit, service, ervaring, etc. Dit wordt vastgesteld in je kernwaarden, missie en visie. Zie het als de reputatie van je bedrijf.

Ik vind het een te beknopte en onpersoonlijke omschrijving. Na even zoeken kwam ik het onderstaande tegen.

Ik kan me hier meer in vinden. Ik zie het als een middel om connectie te krijgen met je ideale klant. Deze connectie kan je het beste krijgen door het delen van je verwachtingen, herinneringen en ervaringen. Als kleine ondernemer is je voornaamste doel (momenteel) niet on miljoenen mensen aan te spreken. Je ultieme doel op dit moment moet zijn om een persoonlijke connectie aan te gaan met je doelgroep. Ik heb ook ergens de term “Experience Building” gezien. I like that!

Personal Branding = Persoonlijke aanpak 

Men spreekt vaak over een “Business to Business” (B2B) of “Business to Customer” (B2C) maar ik denk meer aan van “Persoon tot Persoon” (P2P).  Dit maakt ondernemen menselijker! Als ondernemer ben je een mens die een oplossing heeft voor een probleem van een ander mens. Dus is het belangrijk om persoonlijke raakvlakken te vinden. Met een effectieve strategie kan je je onderscheiden van de menigte en je ideale klant aantrekken.

We hebben ieder ons eigen verhaal, perspectief en persoonlijkheid. Een combinatie van deze dingen zorgt ervoor dat jij uniek bent. Dit betekent niet dat je je hele leven online moet zetten of Moeder Teresa moet zijn maar wees gewoon jezelf! Jij bent echt interessant genoeg! Door het delen van je verhaal kunnen mensen zich met jou identificeren en dit geeft ze een bepaald gevoel. En als mensen jou voelen… dat is het moment waarop ze onderdeel worden van je doelgroep.

Maar hoe bereik je dit?

De eerste stap in personal branding is bekend maken waar je voor staat. Waar ben je goed in en voor wie is het bestemd? Door je te richten op een niche -markt en publiek, kan je rechtstreeks praten met de mensen die graag met je willen werken. Als je niet specifiek aangeeft wat je doet en voor wie je het doet, zal je niemand aanspreken.

Je verhaal

Hoe ziet het pad dat je bewandeld hebt om hier te komen eruit? Waarom ben je gaan doen wat je doet? Wat maakt jou onderneming uniek? Wat is het probleem dat je voor je klant oplost?

Normen en waarden

We hebben allemaal onze normen en waarden. Door dit helder te hebben, is het voor de klant inzichtelijk wie je bent.

Zichtbaarheid

Hoe ga je met je klant communiceren? Ga je dit in schrift of per video doen? Het is belangrijk dat je een medium kiest die het beste bij jou past.

Visuals (beeldmateriaal)

Als je aan “Experience Building” doet, komt het visuele gedeelte eigenlijk op de laatste plaats. Als de klant alleen op basis van beeldmateriaal jou moet leren kennen, kunnen er grote gaten in het verhaal ontstaan. Het visuele moet in combinatie met je verhaal zijn zodat ze elkaar kunnen aansterken.

Maar hoe zit het met mijn merknaam,- kleuren, logo?

Het vinden van je kleuren en logo kan heel frustrerend zijn. Geloof me… I’ve been there! Het heeft zeker 3 maanden geduurd voordat ik erover uit was. Ik ga hier ook niet schrijven over hoe je de kleuren en logo kan vinden. Wat ik wel ga doen, is een paar websites benoemen die dit tot in de puntjes hebben uitgelegd.                                  

Voor mijn logo heb ik zelf gebruik gemaakt van Canva. Canva is een superhandige design tool, die ook een betaalde versie heeft. Als je nog niet bekend bent met  Canva zal er een nieuwe wereld voor je open gaan. Canva heeft een website versie en een mobiele app. Dit betekent dat je zowel thuis als onderweg je designs kan opstellen.

Dit is wat “Experience Building” je zal brengen.

  • Erkenning & Vertrouwen

Als je elke dag iets van je laat horen, wordt het voor je doelgroep steeds beter inzichtelijk wat je hun te bieden hebt en word je snel herkend. Als je je stem vaak genoeg gebruikt, zal het voor de doelgroep voelen alsof ze luisteren naar een vriend. Maak ook duidelijk wat de normen en waarden van je onderneming zijn. Als ze zich kunnen vinden in jou normen en waarden betekent dit dat ze jou, je onderneming en je product of service vertrouwen. En door vertrouwen krijg je erkenning!

  • Verwachtingen

Door “Experience Building” weet de doelgroep wat ze moeten verwachten van jou en je werk. Mensen zijn vaak bang om geld uit te geven. Meestal is dit omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. Is het de moeite waard, zal het de oplossing voor mijn probleem zijn? Deze vragen zijn bij jou snel beantwoord. Jij bent constant aanwezig, laat je gezicht zien aan je doelgroep en laat ze regelmatig zien wat ze bij jou kunnen verwachten. Perfect!

  • Bewijs

Het is belangrijk om je doelgroep bewijs te laten zien en ze overtuigen van jou kunnen. Als je precies weet wie je doelgroep is en wat je visie is, kan je content maken die duidelijk je normen en waarden uitstralen. Deze content kan je gebruiken als bewijs voor je kennis, kunde, ervaring en expertise!

personal branding

Branding hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is belangrijk dat je jezelf niet uit het oog verliest en altijd denkt aan het bieden van een oplossing aan je doelgroep. Ik hoop dat dit artikel je meer zelfvertrouwen geeft…

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.