WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE EEN PODCAST BEGINT

WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE EEN PODCAST BEGINT – Podcasts zijn tegenwoordig mega populair. Het maakt niet uit wat het onderwerp is, er is een podcast over te beluisteren. Volgens de AudioMonitor luisteren er gemiddeld 5 miljoen Nederlanders naar podcasts. Het is ook niet gek dat er ook veel mensen zijn die hun eigen podcast willen maken. Maar waar moet je op letten als je een podcast begint? Ik heb hieronder mijn ervaring beschreven met het maken van mijn eigen podcast.

Net als mijn dochter was ik er vroeg bij met lezen. Ik was zeker 2 tot 3x keer per week in de bibliotheek te vinden. Ik las alles wat los en vast zat. Mijn lievelingsauteurs waren Annie MG Schmidt en Thea Beckmann. Dat weet ik nog heel goed. Ik denk dat ik tot mijn 18e heel veel heb gelezen. Daarna werd minder…

Ik verhuisde van Curaçao naar Nederland en moest hier mijn eigen leven starten. Helaas, had ik niet altijd tijd om een boek te lezen. Gaandeweg begon ik boeken te vervangen met andere dingen. Op weg naar college of werk las ik de krant. De Metro en Spits waren altijd gratis beschikbaar dus die las ik van begin tot einde helemaal uit. Toen het digitale tijdperk begon door te zetten, las ik heel veel op internet. Vooral Pinterest en ik waren goede vrienden. Het is nu echt lang geleden dat ik een boek heb gelezen. Ik mis het niet echt moet ik eerlijk bekennen. Ik lees nog steeds veel maar nu zijn het online artikelen en Social media.

Er is nog een ding dat mijn liefde voor lezen heeft vervangen… PODCASTS. Ik luister naar een 30-tal podcasts (Oeps) en mijn favoriete thema is “true crime” & “journalistiek”. Hier zijn een aantal van mijn favoriete podcasts. 

WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE EEN PODCAST BEGINT
Een aantal van mijn favoriete podcasts
Maar wat is een podcast?

Een podcast is, heel simpel gezegd, een audiofragment die je altijd kan afluisteren. Het is gratis en het aanbod is groot. Bedenk een onderwerp en er is een podcast beschikbaar. Je kan het overal beluisteren, wanneer je maar wil. Apple Podcast, Google Podcast, Spotify, en nog veel meer. Het mooie van een podcast is dat iedereen het kan maken. Je hebt er niet veel voor nodig. Je kan al beginnen met alleen je telefoon.

Mijn eigen podcast

Ik ben begonnen met het maken van mijn eigen podcast. Naast “true crime” heb ik ook een liefde voor “reality tv”. Deze liefde deel ik met mijn man en zijn zusje. Als we samen zijn, monden onze gesprekken altijd uit op “Love and Hip Hop”. Als je niet bekend bent met dit concept, hier een korte uitleg.

“Love and Hip Hop” volgt een aantal mensen in verschillende Amerikaanse steden die werkzaam zijn binnen de muziekindustrie en dan met name de hip hop genre. Het zijn meestal de artiesten die net niet bekend genoeg zijn voor het grote podium of net beginnen aan hun carrière. Er is genoeg drama om 3 jaar lang over te praten.

Ik kwam dus op het idee om een podcast te maken rondom “Love and Hip Hop” en elke scene tot in de detail te bespreken. Dit is iets dat mijn man, zijn zusje en ik toch altijd doen maar nu doen we dat voor een publiek. Zo gezegd, zo gedaan! Ik ging aan de slag. Het produceren van een podcast neemt veel tijd in beslag. Zeker ons concept!

Waar moet je op letten als je een podcast begint?
Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden…

Het schrijven van een script is heel belangrijk in mijn geval. Anders gaan we er teveel randzaken bij halen die er niet toe doen en dan krijg je een aflevering van 3 uur. Super gezellig voor ons tijdens de opnames maar daarmee kunnen we veel luisteraars verliezen. We lezen het script voor en reageren vervolgens hierop. Dit geeft een gestructureerd geheel en blijft de podcast enigszins binnen 90 minuten.

Het geluid is het allerbelangrijkste…

Wat hebben we hiermee geworsteld! Het geluid is het allerbelangrijkste component van een podcast. Je maakt een online radioprogramma dus is het van belang dat je goed te verstaan bent en dat er geen ruis ontstaat. Dat is heel storend voor de luisteraar. Toen we de podcast via de dictafoon van de telefoon opnamen, hadden we hier niet echt een probleem mee. Dat ging vrijwel meteen goed. Maar zodra we professionele microfoons en ander apparatuur hadden aangeschaft, begon het! We hebben nu de gehele setting en alle instellingen goed op elkaar afgesteld en dat werkt heel prettig.

Waar moet je op letten als je een podcast begint?
Voldoende afleveringen bij de lancering…

Op het moment dat de podcast “live” ging, heb ik ervoor gezorgd dat er meteen 3 afleveringen klaar stonden. Op deze manier geef je de luisteraars iets waar ze op kunnen “bingen”. Als de 1e aflevering ze bevalt, staat er meteen meer voor ze klaar en zo creëer je ook meteen een “hype” om je podcast heen.

Een lanceerstrategie…

Een podcast maken is leuk maar er moet ook naar geluisterd worden. We nemen het niet op zodat wij er zelf naar kunnen luisteren. We willen dat anderen ook mee genieten. Daarom ben ik een paar dagen voordat de podcast “live” ging, begonnen met het warm maken van het publiek en het bouwen aan volgers/ abonnees. Ik heb dit op verschillende manieren gedaan:

  • Feitjes over “Love and Hip Hop” verspreid op social media;
  • Aangekondigd dat de podcast eraan komt en wat “teasers” gegeven;
  • Grotere accounts op social media gevraagd om wat promotie te maken voor de podcast.
Niet bang zijn…

Ok…  Het is veel werk. Een podcast maken is geen grap maar het is zeker de moeite waard! Laat je niet weerhouden door je angsten en onzekerheid. Het kan in het begin best “awkward” zijn maar hoe vaker je het doet, hoe natuurlijker het gaat aanvoelen.

Tot slot

Ik heb echt heel veel plezier in het maken van deze podcast. Het is een leuk project en geeft me veel inzichten. Ik wil ooit ook een podcast maken waarin ik de meer serieuze onderwerpen combineer met entertainment. Ik ben het concept nog aan het uitdenken… Nog even geduld!

Ik hoop dat het nu duidelijk is waar je op moet letten als een podcast begint. Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Stel ze gerust hieronder in de reacties en ik zal ze allemaal beantwoorden!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.