WAT IS EEN AMBIVERT: BEN IK EEN KLUIZENAAR?

Wat is een Ambivert

Wat is een ambivert karakter? Al scrollend door Facebook kwam ik de term tegen. Ik ben bekend met een introvert en extravert karakter maar had hier nog nooit van gehoord. Introverte mensen zijn minder op hun gemak bij sociale gelegenheden en waarderen tijd alleen, terwijl extraverte mensen in sociale omgevingen het best tot hun recht komen.

wat is een ambivert
Vroeger toen alles beter was…

Als kind ging ik 3-4 keer per week naar de bibliotheek. Ik vond boeken lezen veel leuker dan buiten spelen. Ik vond buitenspelen nutteloos en zag er geen heil in. Ik sliep op zolder en ik kon me daar uren en dagen opsluiten. Mijn moeder maakte zich vaak zorgen om me dus werd ik regelmatig gedwongen om naar buiten te gaan. Ik werd letterlijk aan mijn nekvel gegrepen en buiten gezet met de mededeling dat ik mijn gezicht voor de komende 3 uur niet meer moest laten zien. Onder hevig protest, stak ik dan schuin over naar het huis van mijn vriendinnetje. We gingen dan niet spelen. Nee, we gingen dan rondlopen en kletsen. Vraag me niet waar onze gesprekken over gingen maar we konden ons vermaken.

Ik was geen buitenbeentje of weirdo. Au contraire! Ik had genoeg vrienden, ik trok mensen aan en was nooit alleen (als ik dat wilde). Om deze reden was ik altijd in de veronderstelling dat ik een extravert karakter heb. Ik vond het leuk om veel mensen om me heen te hebben. Ik gaf vaak huisfeestjes. Mexican Nights, Zumba Parties, verjaardagen. You name it… Voor elk excuus was er een feestje. Mijn familie en vrienden altijd om me heen. Altijd samen.

Maar wat is een ambivert karakter?!

Maar tegelijkertijd had ik ook mijn momenten dat ik van de radar viel. Ik was thuis, alleen, op de bank. Ik was aan het lezen, tv aan het kijken of simpelweg niets aan het doen. Heerlijk! Dat maakte me echt blij! Neem afgelopen Oud & Nieuw. Die heb ik in mijn eentje op de bank doorgebracht. Het plan was om het met mijn man en kind te vieren maar de “husband” moest werken en mijn baby wilde met haar nichtjes mee. Prima! Het gevoel dat altijd in mij leeft is: Sociale bijeenkomsten?! Nee, geen zin in dan moet ik nieuwe mensen ontmoeten. Ik zit liever thuis… met mijn gedachten, Netflix en Instagram.

HET IS ZO DUBBEL!

Nu terug naar mijn eerste vraag. Wat is een ambivert karakter? Na wat onderzoek gedaan te hebben, kwam ik erachter dat het betekent dat je zowel introvert als extravert bent. Je houdt van mensen, maar je hebt behoefte aan tijd voor jezelf. Je gaat uit, je ontmoet (nieuwe) mensen maar dat heeft zijn grenzen. Als je niet de tijd neemt om alleen te zijn en op te laden, kan je nooit de beste versie van jezelf zijn. Toen ik het bericht las, was het alsof het voor mij geschreven was.

Ik snap nu ook waarom ik graag alleen ben. Ik ben daar absoluut niet bang voor. Dat is voor mij DE manier om te ontspannen en tot mezelf te komen. Mijn karakter kan mensen misschien in de verwarring brengen want ik kan heel sociaal zijn en luid. Ik scan mijn omgeving en pas mijn energie daarop aan. Ik houd van een feestje maar ook van op de bank zitten met een goed boek of diep in gedachte.

Enkele signalen dat jij ook een ambivert karakter hebt.
wat is een ambivert
Wat is ambivert?

Door de jaren heen heb ik geleerd om voor mezelf te zorgen. Dat betekent balans houden tussen je introverte en extraverte kant.

Extraverte kant                     

Naar concerten                      

Veel lachen          

Vroeg naar bed gaan

Etentjes (thuis)                      

Goed gezelschap

Introverte kant

Diepe gesprekken

Schrijven (blog, dagboek, etc)

Sporten

Naar podcasts luisteren/ lezen

Iets nieuws leren

Ik hoop dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven. Laat mij eens weten wat jou manier is om “bij te tanken”! Ik heb inspiratie nodig…

wat is een ambivert

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.